Monday, August 3, 2009

Demonstrasi Jalanan 'Murah', Bayi Mati dalam Mangkuk Tandas


Saya cukup pantang kalau ada orang yang nak buat huru-hara dalam negara Malaysia yang aman damai ni. Sebab yang paling jelas, pernahkah ada masalah yang selesai dengan berarak beramai-ramai mengangkat sepanduk ni? Setakat buang masa saja! Dan tak pasal-pasal banyak perniagaan terpaksa ditutup hari tu dan para peniaga terpaksa menanggung kerugian yang banyak. Silap-silap boleh berlaku pertumpahan darah dan kerosakan harta benda. Yang paling penting, imej negara kita yang aman, telah tercemar! Lagi satu nak tambah...hampir semua yang berarak tu orang MELAYU!! Makcik bertudung pun ada! Haiisshhh....

Tercetusnya demonstrasi adalah kerana ISA. Persoalannya, mengapa harus takut ISA jika kita tak buat salah??

Dalam kelam kabut isu ISA, keluar pula berita 'mayat bayi ditemui dengan kepalanya tersepit dalam mangkuk tandas di Sekolah Menengah Agama Pekan Gurun,Kedah'. Menurut polis bayi seberat 3kg dan telah cukup sifat itu mati sejak 2 hari lalu.

Tak ada perkataan yang mampu dikata. Hanya berharap, si 'IBU' akan menerima balasan yang setimpal di muka bumi ini dan di akhirat kelak!

12 comments:

Mrs LVoe said...

about the riot, so sad to see it in Msia. igtkn negara luar je teruk rupa2 yea Msia pun worse.

org lain nk anak bsepah2 dlm dunia nie tp yg senang dpt anak buang mrata2 cam xde nilai :-(

Real Woman said...

mrs lvoe : betul tu..dulu selalu kutuk Jakarta asyik buat street demo, now jadi kat msia..malu gila!! and pasal baby tu, entahlah..kejam sungguh!!

jane_doe3328 said...

Fuh, 2 stories in an entry. Syabas betti!!

Cath J said...

Eh eh...rupanya teruk 'tunjuk perasaan' tu yer.... aku tak tau langsung.. I dgr tak jadik... eeee seram, aku dok ngah shopping time tu T_T..

Pasal baby pulak... ya ampunnnnn.... kenapa lah mcm tu, kita kat sini punya lah susah nak dapat anak... kena lalui 2 miscarrige baru akhirnya selamat dpt yg 1 ni... sedih lah baca news mcm ni...

(Tak-de ke rumah2 tempat penempatan bayi... kalau tak nak, hantar lerr ke pusat tu.. tak yah di buang ke tandas.... KEJAMMM)

Real Woman said...

jane : hehe senang cerita 2 in 1!

Real Woman said...

cath J : u tgh shopping di mana time tu?? nasib u tak keluar shopping mall tu! anyway, sepatutnya si 'ibu' tu tak payahlah susah payah nak mengandung sampai 9 bulan lepas tu bunuh bayi tak berdosa tu! Bodoh dan kejam!!!

[purple_clouds] said...

Mmg, tak suka betul demo demo ni.. lebih menyusahkan orang ada la. Tunjuk perasaan, tapi syok sendiri jer gamaknya sbb tiada apa apa result yang baik pun lepas tu. Oleh sebab jalan byk yg tutup, maka jalanraya pun sesak teramat.

Makcik2 tu baik la pegi picnic kat lake garden ngan family lebih berbaloi kan?

Its sad that menda ni jadi kat Sekolah Agama. Ntah la students ke ataupun staff. Tapi menda macam ni tak seharusnya berlaku.

I think we shud give these kids mcm kesedaran/pengetahuan sex yg lebih bukan mcm yg kat sekolah tu jer. Coz suprisingly byk menda yg ramai org tak tau about it.

Kadang2 perlu ada support group kepada ibu2 sebegini.. so they know where to go and wat to do instead of killing their own babies kan? ini kerja sbb terlampau desperate.

Sedih. Sgt sedih.

Baik demo ISA tu jadi demo utk memulihkan perkara2 macam yg berita satu lagi tu.

Real Woman said...

PC : brilliant. yang hairannya, takde pulak org nak buat demo jalanan untuk perjuangkan benda2 yang mendatangkan faedah kepada rakyat. i rasakan..makcik- makcik dan budakbudak uni ni semua dibayar la. duit punya pasal, semua benda sanggup buat!

And abt the sex education, i agree with u kita kena tingkatkan lagi scopenya. Becoz budak2 skrg lebih 'advance' dari dijangka.

SOHO Mama said...

Demonstrasi kat KL, tapi mana2 jalan pun traffic jam!

I tension betul dgr baby tersepit sana lah, tepi jalan lah, dlm tong...sedih sgt!

Real Woman said...

soho mama: memang street demo ni menyusahkan rakyat! And abt the baby, i tak tahulah sampai bila benda2 ni nk stop. Mmg tak sampai hati kan nk bc stories mcm ni.

fauzuskamaruddin said...

hi sis,found ur blog thru lady verde btw.. saya bengang marah hangin...adeke patut bayi tak berdosa jadi mangsa!!!!!!!!!bodoh btul tau...........kalau jumpe orng tuh rase nak sepak sepak jer...

Real Woman said...

fauzus: mmg patut disepak terajang je manusia mcm ni! Binatang pun tahu sayang anak!

Blog Widget by LinkWithin