Wednesday, August 26, 2009

HUGE HANDBAGS = TORTURE!!

Sekarang ni memang tengah trend handbag BESAR kan? Pusing kanan pusing kiri semua orang bawak big bags. Beg kecik-kecik ni simpan untuk pergi Dinner dah lah. Tak sesuai nak bawak pergi office or shopping or taman bunga.

Katie Holmes and her Hermes HAC - rasanya dia pun muat masuk dalam beg Merah tu! Apapun, I loike da' bag!


Banyak faedahnya handbag besar ni sebab segala macam benda boleh masuk. Dari air botol, make-up pouch, hair brush, hair spray (over tak bawak hair spray dalam beg?), sandwich, snacks, pampers anak (emergency punya!) dan sudah semestinya purse kita yang tersayang tu! Selain tu, boleh membantu membakar kalori dengan lebih cepat berbanding kalau bawak beg kecik dan ringan.*eeheheh ye ke?*

Hahh...ambik dua-dua bahu dia sangkut beg! Baru balance! Eheheh...

My mom selalu cakap my handbag macam ada batu-bata kat dalam sebab berat sangat. Tapi bagi i , biasa-biasa je.

Ehh...ini bukan I, ni Beyonce ye! Seganlah nak load gambar sendiri dengan beg besar! :)


Tapi mengikut kajian, a size of a bag is never a problem, but the weight! A big bag can be packed lightly, tapi oleh sebab dah beg tu besar, maka akan ada tendency untuk kita menyumbat segala macam benda kat dalam beg tu!


HOW MUCH IS TOO MUCH THEN?? According to an orthopaedic surgeon in Illinois, USA...."Anything that can causes pain is too heavy. Carrying a heavy bag won't cause permanent skeletal deformity but it will hurt a lot because the shoulder muscles bear constant stress".

Jadi, di sini diperturunkan beberapa TIPS bagi membantu mengurangkan kesakitan bahu kita :-

1. Kalau bawak beg besar tu, elok ditukar-tukar silih berganti antara bahu kanan dan kiri. Bagilah, dua-dua bahu sama-sama merasa akan keberatan beg tu!

2. Selalulah bertukar-tukar handbag (janganlah pakai beg yang sama setiap hari).

3. Sampai kat ofis, tukarlah kepada beg yang lebih kecik sikit untuk keluar lunch.

4. Bila nak beli beg, eloklah beli bag yang ada 'wider Straps' sebab ia akan bantu distribute weight tu over a broader area on the shoulder. Mungkin ramai yang lebih suka beg-beg tali halus, tapi wider-strap bags could be a shoulder-saver!

5. Buy a backpack-style bag to better distribute the weight. Tapi bag style backpack ni to me tak berapa feminin la kan and nampak macam budak-budak remaja sikit. Entahlah..not my taste kot.


6. Last but not least.... Tepuk dada tanya selera! Yang penting kita sendiri rasa selesa dengan apa yang kita galas. Jangan seksa diri untuk be in-style cukup! Adios...

38 comments:

Lady of Leisure said...

yes.. i loikeeee beg besar...
kalau dengan baju kurung or baju formal nak ke ofis dulu.. prefer bag yg feminine like handbag hitam dalam gambar yg last skali tu..
tapi untuk pakai dengan jeans or skirt, o really love handbags from fossil.. design dia casual, tapi still nampak vogue.. n lain dari yg lain.. macam jam die jugak.. i minat jam fossil esp yg buat dari kayu.. hehehe...

knv said...

hi there! thanks dropping by my blog! i pun linked yours!

catch you around!

:)

[purple_clouds] said...

Woo besar btl beg merah si katie tu! Tapi beg dia tu mmg i suka.. agaknya dia nak gi rehearsal shooting suma.. segala macam dia dah pack awal2 dlm tu kan.. takyah 2-3 bag nak angkut... one bag one style kan?

i love gwens bag... sgt stylo la..

nanti update lagi pasal bag ok! i suka!!

Mimy Hamid said...

yeahhh good entry lol...i vote for tote bag..biar besar segala sampah sarap selagi blh sumbat mmg penuh...lg pun nampk stylo la skrang

Real Woman said...

LoL: yea..i pun suka BIG bags! apa-apa brands pun ade je yg i berkenan. But buy big bags lagi berbaloi compared to small bags. Tapi small bags or clutch perlu ada jugak untuk pergi functions kan.

Real Woman said...

knv: hi there thanks for dropping by back!

Real Woman said...

purple: yeahh...i lurveee her bag too! agaknya la dia nak pergi shooting. but people like her tak payah bwk berat2 coz sure org suruhan berlambak kan? eheheh

Real Woman said...

mimy: sumbat, sumbat jugak..tapi bahu mau jaga jugak ok beb! eheheh..HIDUP beg BESAR!!

Shopaholic Mama said...

I am never a BIG bag person! Coz I will tend to develop aches all over my body, apalagi shoulders!

As long as can fit in wallet, phone, tissue, notebook & a small make-up bag, then just nice!

jellyna said...

alamak, kalau handbag tak berapa nak ada sangat, camne nak tukar-tukar tiap-tiap ari ek? kena tambah handbag la cani ek, gugu gaga.. i loikeee!

Nurhayati said...

elok je tgk celebs ni semua bawak beg besar.. agaknye kalau i bawak, mau nampak beg berjalan sendiri hahahaha

iEfa said...

yesss sgtt suke beg besar...can sumbat everything... =D

i loiikeee beg beyonce tuh laa...hihihi + tk ske bleh pack..cam remaje2 school..hihihi sling bag lagih laa elok =D

ikot taste masing2 laa...=D

Lady Leisure said...

hi RW :)

i have to say what an interesting entry, you know me, i LOVE bags hehehe. well, i pun suka BIG bags. initially to make me look somewhat smaller lah hahaha. and lepas tu sumbat segala-mala dlm bag pastu bahu i pun roboh hahaha

cun lah that hermes HAC. tapi i tgk saje lah :)

zailamohamad said...

RW, Zaila pon sejak dah ada anak ni lagi suka bag besar..senang nak sumpat pampers, wet tissue, wallet kami laki bini (ya, laki ai mengharapkan ai bawa wallet dia) & make up pouch...tu pasal r berat macam pikul batu..huhuhuhuhu..ingat tahun ni nak beli lagi beg yang lagi besar..hahahahaha..kalau boleh sumbat ameera dalam tu..

Real Woman said...

shoppa mama: err...with all things that you mention i think i need a big bag..kalau small bag, put in my make-up pouch je dah penuh dah! huhuhuhu

Real Woman said...

jellyna: yea yea..boleh beli henbeg baru!!

Real Woman said...

yati: eheheh yg kecik molek mcm u..rasanya elok maintain bwk beg kecik la...nanti mcm u kata nampak beg je merayap! eheheh

Real Woman said...

iefa: yes i pun suka sling bag jugak..rasa selamat je bila gi shopping! tapi hari tu i terbaca kajian pasal peragut..katanya beg slinglah paling senang diragut!! arrghhh...

Real Woman said...

lady leisure: so TRUE!! big bag makes us (ME) look smaller!! it's proven kan?...like how certain clothing designs can make someone appears slimmer.

and oh yes..i wouldnt mind having that RED BIG bag...even if its just in my dreams!:)

Real Woman said...

zaila: betul tau..orang lelaki ni kan selalu komplen kita asyik beli beg, tapi alih2 diorang jugak yg sibuk menumpang simpan wallet lah, kunci kereta lah..eeee...lagi satu beg besar ni best coz kalau kita beli barang kecik2 boleh terus simpan masuk beg. tak payah nak jinjing banyak2 beg plastik!

Niza @ Anis said...

i love big bags too.mmg sng.if g shopping tayah bwk shopping bag.sumbatt je dlm bag.ahahaha =D

tp my mom salu bising2 if i'm carrying big bags.die kate,anak dara better carry small bag.nmpk sweet.ohhh okayy baiklahh.huhu =D

but,bile i bwk bag besar,she wil tumpang her stuffs juge.ahahah :p
"nah tumpang kt bag awak laa.bag mama tak muat."

bulehh gitu? LOL *peace mama* =p

Niza @ Anis said...

i love big bags too.mmg sng.if g shopping tayah bwk shopping bag.sumbatt je dlm bag.ahahaha =D

tp my mom salu bising2 if i'm carrying big bags.die kate,anak dara better carry small bag.nmpk sweet.ohhh okayy baiklahh.huhu =D

but,bile i bwk bag besar,she wil tumpang her stuffs juge.ahahah :p
"nah tumpang kt bag awak laa.bag mama tak muat."

bulehh gitu? LOL *peace mama* =p

Niza @ Anis said...

i love big bags too.mmg sng.if g shopping tayah bwk shopping bag.sumbatt je dlm bag.ahahaha =D

tp my mom salu bising2 if i'm carrying big bags.die kate,anak dara better carry small bag.nmpk sweet.ohhh okayy baiklahh.huhu =D

but,bile i bwk bag besar,she wil tumpang her stuffs juge.ahahah :p
"nah tumpang kt bag awak laa.bag mama tak muat."

bulehh gitu? LOL *peace mama* =p

Niza @ Anis said...

i love big bags too.mmg sng.if g shopping tayah bwk shopping bag.sumbatt je dlm bag.ahahaha =D

tp my mom salu bising2 if i'm carrying big bags.die kate,anak dara better carry small bag.nmpk sweet.ohhh okayy baiklahh.huhu =D

but,bile i bwk bag besar,she wil tumpang her stuffs juge.ahahah :p
"nah tumpang kt bag awak laa.bag mama tak muat."

bulehh gitu? LOL *peace mama* =p

[purple_clouds] said...

I nak tanya, what do u think of handbag fake? they are as cheap as rm100! and so very the tempting la! but, aiyo.. buying means i sokong fake goods which is not good! nak beli yg real harus la tak mampu!

but i so wanttt those bags! the design and sgt stylo memakai nya!

aishh...

jane_doe3328 said...

me love tote! sebab senang nak isi botol susu, pempes (yes even in my gucci pon i sumbat)

hahaha

kalau kuar lunch just bawak wrislet ajer :)

CuTeMiUt78 said...

ha'ah.. betul2.... klu beg besar ni.. segala menda blh sumbat.. dan bagus utk org yg ada anak tecik cam kita ni..

pinkcouture said...

hi,

i pun suka big bag jugak tp ikut occasion la kalau nak pakai.if day time + leisure2 ok but kalau gi wedding or dinner i prefer clutch.thanks ya 4 dropping by my blog n give comment!me already linked you!

Real Woman said...

niza: eh ye ke anak dara kena bwk small bags? eheheh...tapi ye la kot..nampak lebih sweet. tapi big bags nampak lebih ranggi!

Real Woman said...

purple: kalau nak beli fake kena bnyk buat research coz ada fake yg nampak really cheapo and FAKE. kalau dpt fake yg tak lari from ori ok la kot. eeheheh i bukannya nak support fake industry tapi kadang2 a bag can cost sampai rm10k and more...and harga beg rm5k dah jadi macam rm500 je skrg. and we women selalu je nak tukar2 beg kan? so takkan every mth nak keluar ribu2 just to buy bags..hmm..so, it's really up to individuals.

Real Woman said...

purple: yup me love tote..and i sumbat basically the same things in all my bags...takde istilah sayang ni or yang tu. all my bags get the same treatment! eheheh...

Real Woman said...

cute: setuju sgt!!

Real Woman said...

pink: yes..actually i lurve big clutches..even day time pun mcm ok je bwk..mcm eva longoria dok kepit dlm desperate hsewives...so cool! :)

:: || Mrs. Izwan || :: said...

my hasben suka bigggg bagggg. hasben lak suka ek? sebab dia can sumbat allllll his stuff. kalau shopping bag dengan dia, kalau i nak beli small bag sure dia cakap tak elok la apa la.. bolehhhh??? padahal dia nak numpang bag i. then bag i memang berat sampai lenguh² bahu. pastu harus lah dia yang kena bawak bag tu bila bahu i dah lenguh. :p tp skejap je lah tolong pegang cos i tak suka lelaki bawak kan henbeg pempuan. nyampah!

and yessss.. oversize clutch sangat coolllllll kan? i suka i suka. i selalu gak casual outing pakai clutch tp my hasben tak suka sebab dia tak leh tumpang barang dia :p ha ha ha sukerrrrrrrrrrrrrr!!!

Mrs LVoe said...

RW,
suka gak big bag but yg red tu so HUGE la.. x larat sha nk bawa. medium or large yg sedang2 tu bole la.

last time ade bag kici, pastu rasa xde function lgsg trus jual. bag sha yg plg kici is burberry brook. yg lain2 tu mmg leh sumbat mcm2

Real Woman said...

mrs izwan: mmg big clutches sgt cool!! i loike!! wah ok lah tu yr hubby sudi pegangkan beg u...kalau my hubby...haruslah i yg kena gendong sendiri!! eheheh tapi tapi biarlah i bwk my own..kang bg kat dia..di atertinggal kat mana2..oh tidakkkk!!

Real Woman said...

mrs lvoe: mmg that red bag terlalu huge. kalau i dpt yang version kecik pun..aiman tak kisah! eheheheh

SOHO Mama said...

I like big bags too..err..but not HUGE bags lah mcm Katie Holmes punya too :)
My mom always say the same thing about my bags.."bawak batu kerr..?"
Hmmmm I think I want to reward myself with a big bag for this raya :)

Blog Widget by LinkWithin