Friday, August 14, 2009

Apa Barangan Buatan Malaysia dalam koleksi anda? TIADA???!!!


Sempena bulan kemerdekaan ni, apa kata kita semarakkan lagi semangat patriotik kita dengan membuka topik tentang Beli Barangan Buatan MALAYSIA!!

Sebelum tu, sekadar bertanya...apa barangan Buatan Malaysia yang ada dalam koleksi kita sekarang? Ermm....sekejap nak fikir. Takpe sambil berfikir tu, saya nak sambung menulis. Eheheh.

Ramai di antara kita seakan ada satu tanggapan tak elok dengan barangan tempatan. Asal time nak beli barangan Made in Malaysia saja, mesti orang akan cakap....

1. "Ni mesti cepat rosak nanti!"

2. "Apa kelassss pakai barangan tempatan!"

3. "Tak lawa/kreatif local design."

4. "Harga macam ni, baik beli benda import!"

Itu cuma antara alasan biasa. Yang luarbiasa tak tahulah. Kat sini saya cuma nak senaraikan juga barangan yang dihasilkan di Malaysia tetapi orang Malaysia masih nak beli yang import punya....


1. Beg Tangan BONIA atau SATTINNI (alah...brand yang Zakiah Anas jadi duta tu!) VS Prada/LV/Gucci! Or at least Guess or Coach!

2. Kasut Carlo Rino/PRINCESS VS Nine West/Clarks/Aldo. Ehh...Vincci buatan Malaysia tau! Ok lah tu!

3. Pakaian budak KIKO/Anakku VS Mothercare/Osh Kosh/Guess! Diorang pun tengah Sale ni...*alasan*

4. Handphone M-MOBILE VS Nokia/Samsung/Blackberry bla bla bla...ada lagi ke company M-Mobile ni??


5. Kereta PROTON VS KIA/Hyundai/Honda/Toyota.... tapi rasanya masih ramai yang pakai Proton dan Perodua.

6. Baju Ofis Suami JOHN MASTER/DURBAN VS RAOUL/TOPMAN/M&S

7. Baju Para Isteri Butik Cik Kiah/Anggerik (contoh je) VS ZARA/MNG/DOROTHY PERKINS/MISS SELFRIDGES etc

8. Alatan Kosmetik SENDAYU TINGGI/NOUVELLES VISAGE VS ESTEE LAUDER/ CLINIQUE/ SKII/ LANCOME


9. Perabot rumah Syarikat Perabot Bahagia (contoh jugak) VS IKEA!

Sehingga habis menulis entry ni, dapatlah dibuat kesimpulan bahawa saya ada barang-barang Buatan Malaysia yang tersenarai di atas (YEAYYY...tapi bukan semua ye..err...beg SATTINNI?? TIDAKKK!!). Tapi berbanggalah kita kerana negara kita juga mampu mengeluarkan produk-produk sendiri yang mana antaranya juga turut dieksport sehingga ke luar negara!

Till the, Adios....



* All pics googled

38 comments:

iEfa said...

tak berani pakai kosmetik tempatan..sbb penah ader kes mcm2 tuh kan...huhuhuhu

eh bonia pon tempatan eh sis...hihih tk tahu plak..sembonia smue pon tempatan laa eh...ok pe...ade gak enbeg ku tempatan :D sen**** tk berape laa gemar...hihih

yg penting kete ku tempatan :D
berbangga rakyat mesiaaa....hihihi

Anonymous said...

Oh buatan tempatan yer?? apasal guna handfone dari finland? apasal bawak keter korea/jepun/germany? apasal pakai beg berjenama dari obersea? apasal pakai jam import? apasal pakai perfume dari france/usa? apasal pakai cosmetik jepun/france/dan oberseas?? xpe janji hubby MADE IN MALAYSIA!!!! hahahaha

Real Woman said...

iefa: ye la bonia mmg made in msia! tapi harga produk dia pun skrg bukan main lg kan...mengalah yg import je!!

Real Woman said...

anon: hehehe pecah rahsiaku!! Yang penting..HUBBY harus Made in Malaysia!! eh tapi ada gak org made in Malaysia tapi berlagak mcm made in England and USA. Cakap slang taknak kalah..padahal baru pergi kursus 2 minggu kat obersea!! oppss..jgn marah ye!

Anonymous said...

sebenarnya bukan pasal buatan kat mana2.. janji kualiti produk tu bagus and "consistent". Tgk lah jenama Air Asia...(ahhh yg tuh RW u lupa nak masuk kan)....Air Asia dah menjadi jenama ASEAN and tak lama lagi jenama global...sampai org dah tak tau asal usulnya dari mana...mcm tuh lah nak jadi "global brand"...ok lah sekarang saya nak buat keje demi kemajuan tanah air ku MALAYSIA(syarikat ku juga jenama MALAYSIA hehehe)

Real Woman said...

anon: kalau semua rakyat msia mcm ni..perghhh...BRAVO!

:: || Mrs. Izwan || :: said...

errrrr saya bukan tak suka barangan tempatan, TETAPI harga mereka mahal juger macam harga barangan yang diimport. hmm contoh nye, contohnye, contohnye.. hmmm hah! beg bonia tu, pi tgk kedai bonia kat alamanda. uihhhh ribu riban gak. serupa beli coach :p vincci tu, mahal gak, tambah sket leh beli aldo masa sale. kan kan kan? baju pun sama, brand cap ayam, tambah sket leh beli baju branded. erkkk *harap maap ye dengan mind set saya yang suka tambah sikit dapat brg branded ye*

tp kalu kosmetik ke skincare ke, ampon, tak brani pakai brangan malaysia. takottttt sebab byk case.

saya rasa, saya dah ditakdirkan tidak mampu memiliki 100% barangan made in malaysia kot. keja pun tak made in malaysia. somi pun bukan 100% darah made in malaysia. camno????

saya pun 100% bukan darah made in malaysia jugek. itu atok saya tongsan mari :p hik hik hik..

yang penting jiwa saya Malaysia errr boleh?? :D

Mimy Hamid said...

mak nak komen gakkkk...ermm mak ada gak brg tempatan ..kasut vincci,beg cleef,kereta proton..apa lagi ek...kadang tu jiwa ni nak merasa yg international...nak peeling2 skit ala2 artis hollywood tu yg terjebak ke butik gempak...camno..?? xpe ar janji duk msia...sokong ar mrs izwan tu..give me 10

Real Woman said...

mrs izwan : eh betul la babe beg Bonia tu terkezut i tgk harga dia! i selalu ckp dgn my mom..ada ke org beli Bonia ni coz sandal dia je RM499!! Baik beli nine west ke..aldo ke kan? kan? maap la coz i pun takde lah bnyk brg msia ni..plus kadang2 made in msia punya brg ni mcm tak tahan lasak je kan!

eh tapi food wise i support msian products...errmmm..i beli biskut Munchy's! I minum kopi Power Root. eheheh...boleh la ye!

Real Woman said...

mimy: mak tergelak tau baca comment u!! Boleh plak nak feeling2jadi artis hollywood!! hahah..tapi mak pun kekadang sama jugak beb! Tak nak kalah tu..especially time sale..hangkut selagi boleh. Tapi yang penting AKU BERBANNGGGAAA JADI ANAK MALAYSIA!

Ms Lime said...

Actually for me, I'd go for quality over geography. Haha. Malaysian made products have increased their quality these days.

Actually, the Lewre brand is also local. Crocodile, Bonia, Sembonia, Larrie are all in the same group - local. Seed, PDI and Padini and Vincci are also local are within the same group of companies.

Well, Malaysian made products can be rather expensive these days. But all depends on tastes and your wallet capacity. =)

I'd actually support obscure Malaysian boutiques who have their in-house designers design the products they sell. At least, it's unique and chances of clashing with another with the same product is rarer. =)

Real Woman said...

ms lime : hehe true i'd go for quality too! oh ya i forgot to mention the other brands under Padini group..yeah they're all local brands (but don't know whether they're sent to China to be made) heheh. And yes..Lewre is of very good quality and quite pricy for a local brand.

jellyna said...

ai panggil kedai perabot buatan mesia = perabot kedai acong.
sori to say, but sometimes ikea nye harga more worth it than kedai acong nye harga. so, baik beli ikea. lalalala

Real Woman said...

jellyna: hahahah beli kat ikea boleh bwk balik barang/perabot tu terus...kalau beli kat kedai acong confirm kena tunggu 2 minggu baru dapat!!

SOHO Mama said...

Ye la I baru nak sebut pasal Lewre tp dah ada org sebut dah :)
I do buy Lewre..but dress shoes and some evening bags lahh tu pun masa sale hee hee..! My husband too..one day he attended a function and was talking to this guy who produced his biz card which read, "Lewre Lew, CEO / Founder" (lebih kurang lah), so my husband terus tunjuk dia tgh pakai kasut Lewre..terus dpt tips pasal kasut :)

Oh ya, printed ribbons yg I guna utk ramadhan & raya gift baskets tahun ni pun buatan Malaysia tauuu :)

SOHO Mama said...

Ye la I baru nak sebut pasal Lewre tp dah ada org sebut dah :)
I do buy Lewre..but dress shoes and some evening bags lahh tu pun masa sale hee hee..! My husband too..one day he attended a function and was talking to this guy who produced his biz card which read, "Lewre Lew, CEO / Founder" (lebih kurang lah), so my husband terus tunjuk dia tgh pakai kasut Lewre..terus dpt tips pasal kasut :)

Oh ya, printed ribbons yg I guna utk ramadhan & raya gift baskets tahun ni pun buatan Malaysia tauuu :)

Shopaholic Mama said...

yes I do too! Vincci shoes of course.

And food products definitely. Burger Ramly, boleh pakai tak, Msian product too kan?

||Mrs. Izwan|| said...

Shopaholic mama, i too prefer Burger Ramly than other brands. Maybe dr kecik dah makan burger Ramly kot. Seeee, ada jugak barangan buatan malaysia yang saya pakai .. BANGGA BANGGA.. :p

oh, tak lupa juga air mineral Spritzer.. local product kan :p amboi.. excited nak tambah koleksi brg buatan malaysia.

Real Woman said...

soho mama: wah dpt jumpa mr lewre himself! mesti dia bangga yr hubby pakai his shoes!!

oh ya are u sure your ribbons are not made in indonesia or china?? eheheh

Real Woman said...

shoppa mama: yes yes vincci rocks!! yea ramly is a msian brand tapi food not counted! eheheh

Real Woman said...

mrs izwan: food not counted!!! kalau mcm tu sure ada long list..beras jasmine, rempah kari adabi, bla bla bla..eheheh.

MiszMama@Haslinda said...

tak tau pasal brg2 buatan dari mane. Yang berkenan di mata, rembat aje.. Yang Pasaraya GIANT tu motonye Born In Malaysia tapi sebenarnye original country, china. Tarak boleh pakai punyee....

Tapi my Hubby pakai Proton..Dok Behh langsung!! Tiap2 tahun maintanence almost 4k. Tambah sikit dah boleh buat downpayment Hyundai ke, Kia ke.. ntahlah...tepuk dada tanye selera..Nak makan ape?

zailamohamad said...

Hermm..Zaila pon pakai banyak jugak barangan buatan Malaysia..Actually semuanya bergantung pada mentaliti kita, kalau kita rase pakai barang buatan Malaysia ni xelok, sudah pastinya tidak akan kekal lame tapi kalau kita yakin barangan buatan Malaysia setanding ngan branded, of course boleh tahan sampai ke anak cucu..tapi Zaila xkisah sangat..bergantung pada poket, kalo poket kembong..haaa..bolehlah merase barangan obersea tapi kalo poket kempis..lu pikirlah sendiri bak kata nabil;p

RENDA said...

Kadang-kadang tu bkn x nk sokong ke ape,tp sebagai pengguna kita nk value for our money..Bila dah 8000x terkena,malas nk beli lagi. Pastu arge mahal,buat nama ja buatan Malaysia.

Apa pun,quality comes first..

Tapi saya suka iklan Beli barangan buatan M'sia kat tv tu.

Saya sokong buatan Malaysia yang berkualiti dan harga berpatutan..
:)

mummYaeesh said...

klu sebut pasal brangan mmg tak byk la pakai yg made in mesia tp klu groceries sehabis mungkin weols cari buatan mesia tau!sanggup weols tak beli milo tp tukar pada vico!tak beli gardenia tp tukar pd mighty white, tak isi minyak shell tp petronas!woohoo byk lagi la cuma dr segi pakaian and brg2 mcm hbag tu jek still guna imported sbb cantik and berkualiti..ahaks!tp kekadang tu beli bju oshkosh tp kat tag dia tulis made in mesia la..woohoo

Real Woman said...

miszmama: eh ada yg kata giant asal dari south africa? Ntahlah yg pasti bukanlah born in msia! Mmg kereta proton ni beli ikut nasib la. Ada yg takde masalah tapi majoriti mmg bermasalah! Tu yg buat nk pakai kereta jepun atau korea tu kan!

Real Woman said...

zaila: betul yg penting kualiti. Kalau barangan tempatan berkualiti dan cantik mesti kita semua beli yg tempatan betul tak!

Real Woman said...

renda: true la selalu terkena dgn brg tempatan ni. bukan la nk ckp semua tak bagus..tapi majoriti. kdg2 brg import pun bukanlah bags mana pun kan.

Real Woman said...

mummyaesh: yes..kalau groceries mmg bnyk local products kan. takut yg import tak halal lak kang! eheheh. tapi yes saya juga pakai minyak petronas! simpan di bank Maybank! naik MAS atau AIRASIA! kerja pun dgn kerajaan Msia! :)

syahadah said...

saya rasa saya tak mampula beli produk luar ni..
conmetikpun pki buatan malaysia gak..semua rasanya..
klu beli guess ke? levis ke..klu duit terpijak tu okeyla..
klu nk kra brg berjenama boleh di kira dgn jari..
hahahaha

Real Woman said...

syahadah: suka dgn u!! mcm ni lah baru industri tempatan boleh berkembang!! :)

Anonymous said...

I'm gone to say to my little brother, that he should also visit this web site on regular basis to get updated from most recent news.
Here is my blog post ... Christian Louboutin shoes

Anonymous said...

Ridiculous quest there. What occurred after?
Thanks!

my web-site :: michael kors perfumes

Anonymous said...

Greetings! Very useful advice in this particular post!
It's the little changes that will make the largest changes. Many thanks for sharing!

My web-site; sapatos christian louboutin

Anonymous said...

After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and
now every time a comment is added I get four
emails with the identical comment. Is there any manner you'll be able to take away me from that service? Thanks!

My web site ... クロエ バッグ

Anonymous said...

Frequently men and the woman expect to visit classy hand handbags via several parts.
Lanvin's camel coat had toned power shoulders. Pocket space, can suit a variety with regards to out compact stuff important. I bring Two and followed by they both have something more priceless within them. http://clientes.besocialsite.com/pg/forum/topic/159574/celine-bags-sneaker-of-your-family-motor/

Here is my weblog; tradeshow giveaways

Anonymous said...

celine bags Coach Outlet s citizens Chopper sufferer. Usted es posible conseguir el
vestido delaware novia nufactured acuerdo some su tamao.
Twine less, and possibly even cabled Web are for sale to achieve a good surcharge.
I provide Two and which they both gain something more priceless within them.
http://chiltoncountyhistoricalsociety.org/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=MayraNunn

Anonymous said...

Its a quite idea to work the three solutions together for
finer results. In the same way need to to find the brand new scent for entire body.
However, deer, and each and every prey species, hold eyes designed which
will detect motion. The strength of this captivating voice based service lies in nulled program.
http://photo.arrozinc.com/index.php?album=AiAin-Wildlife-Park&image=_O5Z1646.

jpg

Blog Widget by LinkWithin