Friday, July 31, 2009

Err...Lambang 'tu' ke??

Selepas baca blog Mrs LVoe hari tu pasal t-shirt Polo, tiba-tiba terfikir nak buat entry ni. Rupanya, ada jugak geng yang sama conservative macam me.

Sebenarnya, ada banyak lambang 'tu' dalam benda-benda di sekeliling kita kalau kita tengok betul-betul. Tak pasti la samada lambang-lambang ni ada di situ secara sengaja atau tak disengajakan. Cuma kalau boleh dielakkan, elok kita elakkan lah. Walaupun ada yang kata, NIAT sebenar tu yang penting, tapi macam saya kata tadi..kalau boleh elak, eloklah elak. Takde nak matinya kalau tak pakai benda-benda (seperti contoh di bawah) ni! Takpa...tak payah nak cerita panjang lebar...tengok sajalah antara koleksi-koleksi gambar ni.



Louis Vuitton Manhattan GM - nampak tak strap kat tengah tu? Memang macam lambang 'tu' kan? Kalau tak nampak, tak tahu nak cakap lah! Tapi ini memang antara handbag yang sangat saya suka..sayang tetiba pulak ada 'tu'!



Louis Vuitton Palermo GM dan Tivoli GM - Adjustable handle dia yang dua (depan dan belakang) tu pun nampak macam 'tu' kan!



Kebanyakan Prada handbags from the range above pun ada lambang 'tu' sebab logo Prada tu di'embossed' ke atas beg...tengok la kat atas lambang Prada tu!



Memang lawa Polo T-shirt ni..tapi lambang warna kuning tu kacau betul la! Ada yang kata itu cuma bendera...hmmm... Banyak lagi design Polo T-shirts yang cun-cun..so pilih je lah yang lain!


Haa...macamana pulak dengan produk Dettol ni? Nampak tak lambang 'tu' kat balakang tulisan Dettol? Ye lah, memang sebenarnya gambar pedang je... tapi entahlah...tepuk dada tanya selera!


Till then, Adios...


*All pics googled.

28 comments:

Mrs LVoe said...

exactly what i thot dear!

last time sha beli gak dettol & my mom yg noticed bede tu. kita mmg x aware if tgok skali imbas but bile tgok byk2 kali baru noticed kan.

i am too conservative.. my upbringing la yg mgajar sha jenis concious bab2 tanda nie. buat ape.. sha xde la pandai ttg agama, bak kata u, kalo bole kita elakkn. persepsi org lain thadap kita berbeza :-)

Real Woman said...

mrs lvoe: betul tu sha..i pun tak lah arif sgt tentang agama..tapi orang kata yang mmg conform nampak bentuk mcm tu, tak payahlah kan..atau tempat makan yg kita ragu2 pun elok tak payahlah kan.

jane_doe3328 said...

wah, great minds think alike!! Tak matikan kalau tak pakai menda tu, so avoid sahaja lah :)

"Apabila iman tidak diselaraskan dengan perbuatan, iman itu telah mati sebenarnya"

Real Woman said...

jane : very well said!!! sokong u 200%!

isz_3707 said...

sama cam i, sebab tu i pilih tivoli pm instead of gm (pilih xbermakna beli haaaaahahahah)

tp memang allergy la ngan cross ni. dulu zaman skolah suka giler (la konon) ngan boyband Take That tp lambang diorg kan cam cross, pastu mula lah melukis baju take that tu sbb nak hilangkan cross. bongok sungguh bila difikir balik

salam perkenalan anyway (baru nak kenal dah bebel pepanjang, soriii)

Real Woman said...

isz : salam perkenalan! YEA..pilih yang PM selamat. For Manhattan pilih yg MM. I pun mmg suka Take That!! ye lah diorang punya group guna lambang cross jugak.

Anonymous said...

Hi there, jarang org zaman moden yg fikir mcm u, ada yg mati2 nak pertahan, ckp niatla, itula, demi nak membolehkan pakai benda tu (yg bertudung pun sama nk pertahan logo tu).. tp mcm u cakap, bukan mati pun kalau tak pakai, SANGAT BRILLIANT!!! bsepah lg benda lain yg takder lambang tu kan..

-baru terjumpa blog u.. :)

Real Woman said...

anon : hi thanks sudi bc blog ni. Mmg betul org zaman moden ni mmg tak kisah bab2 mcm ni. Entahlah. Tapi syukur juga coz masih ada yg conservative!

lady of leisure said...

hi RW :)
mmg interesting topic ni and i pun dah baca Nisha's AKA Mrs LVOE's entry on same issue. banyak benda keliling kita ni yg slowly boleh rosakkan akidah. i sebenarnya atas pagar sebab i kalau org tak tunjuk i pun tak perasan lambang salib tu. yg i memang akan notice without fail is brand alcohol sponsor yg selalu ada kat tshirt2 bola eg heineken guinness etc. it's like kita pulak jadi promoter right? i guess, kalau translate to the current issue kira samalah kan? kalau kita org Islam tapi pakai lambang salib whether inadvertently or not mestilah macam tak betul kan?

i rasa niat mmg perlu diambil pusing tapi betullah diorang kata : ignorance is bliss. tapi sampai bila kita nak jadi ignorant kan? eh panjang pulak hari ni i komen. just my 20 cents hehehe

Shopaholic Mama said...

to be honest, it jolted me when I saw the Palermo you showed, sampai I terus korek my cabinet for it, then phew, I realised mine size PM!!!

I guess we have to be extra careful next time coz some stuff kita tak perasan sgt thou the RL is definitely obvious!

Ps. kalau I terbeli GM, besok jugak lelong kat ebay! hehehe

Anis said...

yess,i have once fall in love with tivoli GM.ended up,i settled with Tivoli PM to avoid the 'tu' looks on it.my mom had seriousssly said a big NOOOO when i was about to get the GM. bcz of that 'tu'.*thanks mom :) *

i agree,in our daily life bykkkk benda2 cmni,but sometime we don't care enough *sigh*

but its cool,u put it up here babe! :) its a reminder for all of us. big thanksss :)

Real Woman said...

LOL : i teringat during my teen (not thin)days i mmg crazy dgn man utd foorball team..tapi my mom forbid i beli any of their merchandises coz ada gambar 'devil' kat logo diorang kan! frust sgt but well that's me mom..so strict.

Real Woman said...

SM: lucky u it was PM...hehehe actually tivoli pm is a good alternative to the ever popular speedy kan..for a change!

Real Woman said...

anis : yes anis thanks to our mommies we were bought up in a strict family..kalau dah terbeli yg GM and skrg br tersedar susah jugak ek..:)

deloress said...

Salam RW :)

betul kata Anon.. susah nak cari modern women esp FASHIONISTA such as yourself :) yg menitik beratkan isu² sebini..

and pls becareful too.. cross ni bukan lambang salib sahaja. Tapi mcm² lambang like mcm isu rantai Adlin AR tu.. thats a diff type of cross.. and kat jeans R&R .. some of it has another type of cross kat crown design tu..

jika was² can refer HERE

pSst.. i was your silent reader.. not anymore ;)

deloress said...

sebini ? hahah

'sebegini' katanye :P

Real Woman said...

hi deloress! Thank u thank u. Like adlin aman ramli punya kes mmg betul to me dia tak patut pakai that rantai walaupun dia kata niat dia tak ke situ. Isu2 mcm ni kena extra peka la. Biar org nak kata fikiran kita kolot tapi dlm hal2 begini...lantakllah nk kata kolot pun. One more thing benda2 yg ada gambar flag britain pun i mcm tak terbeli coz 'that thing' is there right in the middle.

deloress said...

RW :)

this is not the case of kolot ke.. nawaitu.. niat whatsoever... dah mmg Islam melarang kite memakai any pakaian yg ade menunjukkan lambang² keagamaan org² kufar.. tak kire la Buddha ke.. star of david (jew) or whatsoever.. Its in the hadith !!(im not sure abt Ayat in the Quran but i came across the hadith). There's no argument.

zaman skrg semuaorg nak menghalalkan yg haram. Itu semua mainan syaitan :)

Real Woman said...

deloress: well said dear! Totally agree with u. Btw i cant seem to get to yr blog by clickng on yr name. Written blog not available.

mama atiq said...

oleh kerana terlalu sakit mata dan sakit hati mama pernah tanya seorang remaja melayu yg pakai baju "ENGLAND" samada dia muslim ke tidak ...punya la dia tak taw palang yg gedabak kat belakang dia tu apa benda...ntahla mama juga sangat2 sakit mata tengok ramai yg pakai jenamma "VON DUTCH"

deloress said...

sorry..i dont have a blog.. (yet) :P It's just my iD for google acc.

Real Woman said...

mama atiq: kdg2 mmg kita tak perasan akan kewujudan benda tu. Tapi kalau dah tahu tapi nk beli jugak maknanya saja menempah la namanya!

Lovely Mommy... said...

u r sooo rite! i never tot of it pun especially on handbags! mmg kecik n kita tak bother sgt and secara tak langsung kita dok pakai brg2 yg ader lambang tu.

Real Woman said...

lm : i rasa kalau kita tak perasan wujud lambang tu tak pe kot, tapi kalau dah tahu and saja gatal nk pakai jugak, hmmm tak tahulah nk kata apa.

Lovely Mommy... said...

ya ya better not bei kalau obvious sgt lambang tu la.

Real Woman said...

LM : setuju!

Anonymous said...

[p]At the fair, Henry M . Our range [url=http://www.barbed-wires.com]Barbed wire[/url] of Razor Barbed Wires is a kind of modern security fencing material, which is fabricated using razor-sharp steel blade and high-tensile wire . The story tells that John Gates had developed the idea of a barbed wire demonstration in response to a rancher who had claimed "that "Ol' Jim," a neighbor's bull, "could go through [url=http://www.barbed-wires.com]razor wire price[/url] anything"" and that he "reckoned that "the bull would not stop for barbed wire""(70) . Likewise, such wooden fences and sources of material extended to the South, where earlier, slave labor, and later, cheap labor, provided for ease in construction . Standard materials are either galvanized or stainless steel . Haish, applying for patents later, had received two patents on a wire and a wire-stretcher in early 1874 . 30 and CBT-65 [url=http://www.barbed-wires.com]razor wire sale[/url] and so on . Isaac Ellwood had also tinkered with the use of barbs and fencing, but to no substantive end.[/p][p]Made of superior quality metals, these wires are tested for their strength, resistance to corrosion and other external wear and tear before offered to the customer . [url=http://www.barbed-wires.com]Barbed wire price[/url] L . The lack of fencing material for those early farmer-pioneers was truly problematic, for "farmers were by tradition the fence-makers of the world"(7) . For more information about our products and services, contact us now . He first experimented in his farm kitchen with the help of his wife, simply attaching barbs to the smooth wire . Sizes of Hot-dipped Galvanized Razor Wire: Different length from 450mm to 980mm while the length and the diameter of the razor wire can be customized . Razor Wire is classified into straight razor wire and concertina coils with [url=http://www.barbed-wires.com]Barbed wire sale[/url] different blade types and sizes . You cant grasp nor climb from the fence.[/p]

Anonymous said...

[p]The [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale clearance[/url] occasionally found a prototype of a great product . How many shoes is it possible to say that about? You don't have break-in period, and they feel like [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale outlet[/url] you are wearing nice slippers throughout public . These fashionable sheepskin boots will keep you warm [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots outlet uk
[/url] in all circumstances as they come to court lining with a fold down cuff . M?nner Mode Verschlei? Schnee Stiefel
Es war ein paar Jahre vor Leonardo DiCaprio und Nick 隆陇 Landwirtschaft Teil, wurde fotografiert tragen einen Trainingsanzug lila samt, Fu? braun UGG gingen um Kaffee, es sah wie ein Fehler der Mann [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale uk[/url] lebende Exemplare zu kaufen . We may need different shoes when it is different [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale[/url] air outside,raining,sunny,snowy and so on . The chestnut ugg boots on fashion wood . And this time, girls all pursuit the UGG boots whose height is over knee and just show only a small cut thigh or even to the root of thigh.[/p]

Blog Widget by LinkWithin