Saturday, August 22, 2009

'Rasa' yang LAIN....

Biasalah kalau beberapa hari mula berpuasa, pasti bila bangun pagi akan rasa sedikit kelainan. Bagi yang memang selalu skip breakfast, mungkin tak terasa sangat perubahannya.

Cuma kepada yang dah biasa dengan full breakfast macam me, memang rasa lain. Malam sebelum tidur, antara yang wajib difikirkan ialah menu sarapan pagi esoknya. Roti canai, cucur udang, nasi lemak, kuih Cara, roti kopitiam......macam-macam yang berlegar dalam minda. Dan yang tak boleh dilepaskan pastinya Teh Tarik KAW!


Tapi pagi ni, hmmm....... turun pagi, sunyi sepi je dapur. Saja usik Ika (pembantu), dah masak air ke belum nak buat teh tarik?? Eheheh. Saja test je!

Jadi untuk mengisi keboringan, ayuhlah kita berblogging. Nak sambung tidur tak boleh sebab si kecik tu dah bangun! Gagahi lah juga mata ni sampai dia tidur pulak nanti (you all bangun ke sahur pagi tadi??:)). Dan pastinya saat yang dinanti-nantikan ialah langkah ke Pasar Ramadhan petang nanti!*yeayy* (semalam dah siap fikir menu untuk berbuka, boleh?? Murtabak, Air Soya, Karipap, Kuih Tepung Pelita, Roti JOHN lalalalala..astaga kurang pahala puasa dok ingat makanan je!) Tapi itulah antara nikmat di bulan Ramadhan yang mulia ni. Selain membantu merehatkan sistem pencernaan kita, juga dapat membantu mengawal nafsu kita yang pelbagai!

Oklah Selamat Menjalani Ibadah Berpuasa ye! Jaga mulut dan jaga penglihatan juga! Adios...



*Picture googled

27 comments:

CuTeMiUt78 said...

selamat menyambut ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa

Shopaholic Mama said...

sempat siap 1 entry after sahur ye!

Salam Ramadhan to you & family too!

zailamohamad said...

wah..sudah fikir apa yang nak dimakan waktu berbuka ya..hermm..Zaila xtahu lagi..petang2 nanti baru pikir2 kot;p

Real Woman said...

cutemiut: same to u! :)

Real Woman said...

shoppa mama: bgn pagi tak boleh makan apa lg, buat entry blog la! Eheheheh salam ramadan to u too!

Real Woman said...

zaila: teruk perangai kan pagi2 buta dah fikir menu berbuka! Eheheh

Mimy Hamid said...

giler beb tgk menu bfast...nasib br bgn ni ha..*jam menunjukkan pukul 2.30 ptg**...huhuhu..wah petang kena masakkkkkkkkkkkkk...haruuuuuu

Abrahyn said...

wah dasat arrr u nih babe....belom pape lagi dah pikir menu berbuka! hehehe ape2 pun semua menu yg u listed down tu are my fav too...yummmyyy...lapor la plak!
btw, minum teh tarik time sahur tak berangin ke perot tuh nyah?

Abrahyn said...

btw, thanks for your support for me not to proceed with my plan to close my blog...appreciate sgt babe :D

Lady of Leisure said...

hehe..past few day i was so bz balik kampung sampai langsung tak prepare anything for puasa ni esp sahur.. berbuka nanti takpe sbb confirm gi bazar ramadhan kan..

i slalu nak nasi kalau sahur, sbb perut tak tahan, tapi this year ingat nak cuba cara healthy skit hehe.. husband plak for sahur he prefer kurma n susu jer.. masalahnya bangun pagi tadi disbbkan tak beli kurma lagi, so kitorang sahur oats dengan nescafe..

perut keroncong sangat skrg ni, dok ingat murtabak jer.. :D

hehe. btw i link u too.. :)

Real Woman said...

mimy: wahh...kelasss u bangun pukul 230pm!!! tup tap tup tap terus je gi bazar ramadan beli kuih! apahal rajin sgt nak masak memasak..haruslah gi bantu sokong para peniaga kecil kecilan di bulan yg mulia ni tambah rezeki diorang! eheheh

Real Woman said...

abrahyn: i tak lapar nyah..i haus ni. tapi nasib weather hari ni ala2 mcm kat London kannn...so maintain la bendalir kat dlm badan ni dari berkurangan dgn drastiknya! eheheheh

Anyway..dont ever give up blogging! if u need a break..just leave it for a while jgn tinggal terus tau! wahh...i menasihat mcm pro je...padahal blogger baru je!! AHAKS..

:: vErde+hAzizi :: said...

nak cucur udang mamaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! perghhh terngiang2 ok! esok k! :D

Real Woman said...

LADY of leisure: u know what..i hv another blogger friend using the same nick as u! hehehe.

wah kurma and susu for sahur..betul2 ikut sunnah nabi ni! i pun susah nak eat rice for sahur coz bila dah ngantuk selera pun zilch! bukak puasa pun selalu kuih muih tak pernah nasik. tapi yg peliknya, tak pun kurus lepas habis ramadan! ahaks!

Real Woman said...

verde: hahahahahahah today bebeh today!! esok tukar menu lain lak!!!! hahahahah

jane_doe3328 said...

Saya boleh makan kan segala menu di atas kan? kan? kan?

Ayong said...

Cucur udang aunty ada mcm cucur udang bibik kita dulu tak???...:)..i miss bibik's cokodok udang..really..

Real Woman said...

jane: boleh sila sila sila! Eheheh

Real Woman said...

ayong: yr mum punya cucur udang pun vadevass apa! Takpe jap lg cucur udg coming!! Eheheh

aina said...

hi daling, salam perkenalan....nice blog! i pon nak link u yep

Cath J said...

Duhhh... teh tarik.... sedappppp... ;-p

MiszMama@Haslinda said...

banyak nye list makanan..berbuka tadik tak de kuih pun..mule2 ingat nak g bazar ramadhan..last2 malas pulak. sudahnye goreng kuih cekodok jek..

Real Woman said...

aina: hi!! thanks for visiting. i link u too.

Real Woman said...

cath: my favorite!! nyum!!

Real Woman said...

miszmama : hehehe i mmg dah kira acara wajib gi bazar ramadan. seronok tgk org berniaga..meriah!! eheeheh

echah_syed said...

blom gi paso ramadhan sbb no pitih dok tguu gaji..huhu :(

Anonymous said...

awal yang baik

Blog Widget by LinkWithin