Sunday, July 26, 2009

Kisah 4 'Negara', 1 Destinasi

Weekend yang lepas dah tekad nak bawak kiddos pergi jalan-jalan ke tempat yang berfaedah sikit. Asyik pergi 'tawaf' shopping malls, je selalu. Tak boleh jadi ni... Nanti turun pulak habit yang tak elok tu kat budak-budak. Biar mak dia sorang je cukup Eheheh...

So, dalam nak memilih tempat-tempat yang nak dibawa tu...tersenarailah beberapa tempat. Tempat-tempat yang ada ending 'Negara' tu, kira wajib masuk senarai lah kan.


Antaranya...Muzium Negara. Hmm..lama betul tak pergi Muzium Negara ni. Rasanya yang terakhir pergi pun zaman sekolah dulu. Selepas menonton Night At The Museum a few weeks back, memang plan nak bawak kiddos, because they have no idea what a museum actually is. Lepas google info on Muzium Negara, tengok-tengok diorang tengah adakan Pameran Darurat - aspek pencetus Darurat di Tanah Melayu dan pergolakan yang berlaku sepanjang tempoh 1948-1960 yang bermula dari 30 Jun sehingga 30 Ogos. Err..a bit too heavy for below-10 kiddos i think. Mungkin pameran-pameran asal masih ada, cuma...tak jadi je lah.


Next, Zoo Negara! Tapi kiddos dah pernah pergi. Plus cuaca sekarang tak menentu, kalau hujan..lebat sangat. Kalau panas..terik lah pulak. So tak jadi jugak nampak gayanya.


So next...tempat yang ada 'Negara' di penghujungnya ialah Tugu Negara! Tapi rasanya, bila pergi Tugu Negara ni, mesti banyak soalan akan muncul dari mulut kiddos. Dan jawapan-jawapannya nanti mesti banyak yang melibatkan subjek Sejarah...yang mana I dapat C4 dulu for SPM!*sedih* My knowledge on Tugu Negara pun sangatlah limitednya! Tsskkk...kena 'kensel' jugak!


Ok..what about Planetarium Negara? Hmm....anda minat Space Exploration? *Tidak* Anda minat untuk mengetahui tentang Sistem Solar kita?*Tidak* Stesen ISS? *Tidak* Roket Soyuz? *Tidak*...Sheikh Muzaffar? *YA!!* Eheheheh...CANCEL! So..mana nak pergi ni?? Masjid Negara? No..no..no.. Akhirnya, selepas berhempas pulas memerah otak, disinilah destinasi kami.....Jeng..jeng..jeng........

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


............Petrosains!!! Yeayy... Sebenarnya dah sangat laaaama nak pergi ke sini..kalau nak tahu, masa zaman dating lagi! Tapi tak pernah yang jadi. Bila Arisha lahir, nak pergi tapi tak jadi jugak..then Hakim lahir..tak jadi-jadi jugak..and YES...last weekend menjadi jugak akhirnya.....selepas hampir 9 tahun!

But Petrosains is truly worth the visit. But make sure you are not in a rush, for u need at least 4 hours to explore and do all the experiments in there. 1 hour just to explore DinoTrex (banyak kisah sejarah, aktiviti dan juga 'real' dinosaurs kat sini) and the next 3 hours on Petrosains. Banyak lah benda nak buat kat dalam ni, but majority on Oil & Gas (duhh!). Sangat interesting, walaupun ada majoriti aktiviti yang makbapak sendiri tak paham, tapi jangan risau sebab terdapat ramai petugas-petugas Petrosains yang sentiasa ada untuk menjawab segala kemusykilan anda! Antara yang best, Helicopter Simulator ride, macamana rasanya earthquake, the smell of ancient air (smells macam minyak atar pun ada), kehidupan di pelantar minyak etc. Harus pergi sendiri sebab confirm best!

Till then, Adios...

4 comments:

jane_doe3328 said...

owh, teringin gak nak pegi. petrosains & aquaria :)

Real Woman said...

hi jane : Aquaria pun best!! Smaller than Petrosains but really interesting.

snowiffy said...

wah!!! entry yg amat menarik n tks fr d useful infos babe. akanku gagahi tarik huBBi singgah petrosains dr dok tawaf tingkat bwh yg x berfaedah tu :)

Real Woman said...

snowiffy: harus pergi...tapi aktiviti tawaf tingkat yang bawah-bawah tu jgn ditinggalkan terusss....ehehehehh

Blog Widget by LinkWithin