Tuesday, September 29, 2009

Gemok@Fatty Bom Bom

Hallo!!!!!!!!!! Ogenki desuka??

Macamana Raya tahun ni?? Mine was GOOD Alhamdulillah! Ditambah dengan cuaca yang baik Raya pertama dan kedua tu...senang nak pergi menjelajah dari rumah ke rumah. :)

Seperti biasa, makanan wajib Raya seperti Lemang, Ketupat, Rendang, Nasi Impit, Lontong memang menu wajib di setiap rumah. Memang RUGI siapa yang tak makan. So bila dah 2 hari berturut-turut menjamah menu yang sama, maka pagi Raya ke-3 dah siap pergi McDonald's drive-thru beli Mc Breakfast! hehehe...Tengahari makan Maggi dan malam makan Pizza Hut! Hahahah...semua menu yang dah sebulan tak makan masa bulan Puasa!

Jadi dengan menu-menu yang tersenarai, mana tak bertambah lipatan lelemak di badan kan?? kan?? :( Selalu orang cakap bulan Puasa turun 2kg, seminggu Raya naik 5kg! Tapi bagi sesiapa yang bulan Puasa pun tak turun berat badan...hmm...lagi hampeh!*sedih*


Kenapa kita senang GEMUK dalam masa sebulan saja beRAYA?

#1 : Kadar Metabolisme kita menurun sewaktu kita berpuasa selama sebulan, jadi bila 1st dan 2nd day Raya tu, dengan segala macam juadah dibedal, ditambah dengan metabolism rate yang baru terhegeh-hegeh nak speed up, mana taknya berdouble-double tambah berat badan.

#2 : Juadah Raya yang sememangnya berkalori tinggi - seperti Lemang & Ketupat (tak lemak tak sedap!), Rendang (tak berminyak tak umpphhh!!), Biskut Raya yang berwarna -warni (tak manis bukan biskut namanya!)

#3 : Open House - rasanya bermula minggu ni dan seterusnya akan panjang lebar list dan SMS yang menjemput kita ke rumah-rumah terbuka kan? Takkan nak tolak pelawaan orang kan..dan kalau dah pergi takkan nak tengok je Nasi Briyani, Soto, Kambing Golek dan Mee Rebus tu?? Rugi..rugi.. alah...sebulan ni je nak maka meriah macam ni! (haa...elok lah tu!)

#4 : Takde masa nak Exercise sebab BUSY baru start balik kerja, nak pergi open house lagi bla bla bla... (macam la bulan-bulan lain tu rajin bebenor exercise nya!) *dooshhh kedebabow*

Jadi kesimpulannya, untuk tempoh jangka masa panjang eloklah kita beringat-ingat waktu makan tu (cakap sonang la!). Sebelum segala macam penyakit datang menyerang, control la apa yang patut. My mother selalu pesan, 'SEMUA benda kita boleh makan, cuma makan dalam kuantiti yang sikit dan berhentilah sebelum kenyang! Tak perlu sekat, itu tak boleh, ini tak boleh...kufur nikmat!' (tapi kadang-kadang bila dah start makan tu, boleh lupa donia!)

Till then, Adios!

P/S: Since dah lama saya tak masuk Blog ni (very the busy with Raya plus my adik nak kahwin bulan ni), sure dah miss macam2 interesting story mory you all semua. Takpe, akan ku gagahi membacanya (dan mengomen mana yang patut!) satu persatu bermula malam ni, memandangkan saya kerja syif malam hari ni! Huhuhuhu...


28 comments:

MommyCT said...

isk I jugak yg naik setengah kilo jek..tsk tsk....

MommyCT said...
This comment has been removed by the author.
MommyCT said...
This comment has been removed by the author.
honeylanz said...

has naik 3kg!

Mimy Hamid said...

halu beb lama tak hapdate...windu mak...heheeh alasan2 itu ada pada mak ni...mak telah praktik pun..dushhhhhh

Mimy Hamid said...
This comment has been removed by the author.
Mimy Hamid said...
This comment has been removed by the author.
SOHO Mama said...

I pun dah lama tak singgah ke blog u :(..busy busy
Anyway, I pun tak lepas dari rasa langsing sikit masa bulan puasa..tapi tak sampai seminggu menikmati juadah raya..err..spare tayar datang balik.

Hmmm byk removed comments..? *kaypochi*

Cath J said...

Wow... best gilerrrr raya yer... ^_^

Hang sebut rendang bagai... mak aii... laporrr lah.... nak cari warung jual rendang lahhh... T_T

Kerja syif yer?? aku pun kerja syif dulu before jadi home minister... ^_^.. Kerja syif yg relax (Ngan Digi telco dulu kat Sabah).... Mmmm rindu pulak... ;-p

Real Woman said...

mommyct: bestnya dia! Apa kata i sedekah sikit apa yg 'terlebih-lebih' kat i ni ha! Ehehehe

Real Woman said...

honeylanz: i tak nak timbang sebenarnya! Takott!!!

Real Woman said...

mimy: i miss u too!!!!! Mak pun telah praktik dan masih mempraktikkannya. Tapi mak pantang dgn kuih raya. Lemang ketupat bole control lg. Berbalang bole hadap! Bahaya woo!!!

Real Woman said...

apasal bnyk comment deleted ni? Sungguh i tak paham.

Real Woman said...

soho mama: hey there! U kira ok la busy woman always on the move so metabolic rate selalu on the high side. Actually i pun tak tahu apasal bnyk comments deletd. Not my doing.

Real Woman said...

cath: ada ke warung jual rendang? The best rendang is my mom's! Hehe. I pernah beli rendang dkt penjual lemang sebab nampak mcm sedap, sekali tgk basi!! Eee geram!

Jogger said...

Salam Kak Real,

Sungguh berinformasi dan warna warni blog u nih. saya ada wat ulasan sket pasal blog u nih.... leh arr komen2 kat http://blogjoging.blogspot.com/. Anyway, Jellyna suruh saya kasik ulasan pasal blog akak.

Bila akak kasik komen @ follwer, saya kasik akak award mcm kat blog Jellyna.

tq

echah_syed said...

takmoh timbang mmg dah tau naik :(

baru smlm jemput jiran sebelah menyebelah siap masak nasik minyak lagik.adehhh :p

besok nak start posa enam.. :)

Shopaholic Mama said...

I totally agree with yr mom - makan je selagi boleh makan but in moderation!

Abrahyn said...

woooooooooo...........takut arr......baru nak kurus, open house punyer pasal pas ni harussss naiiiikkkk mendadak!!! huhuhu

CuTeMiUt78 said...

ha'ah kan... jap je rasa naik dah badan.. padahal baru 2 minggu beraya

Abrahyn said...

me turun 2kg! yahooo....

Abang Putra said...

saya pun dah makin tembam gara2 majlis ramah tamah aidil fitri.

Petua Kempiskan Perut said...

Arigato, ogenki desu. :)

Betul apa yg awak cakap tu. Raya pertama & kedua biasanya banyak godaan. Kalo tak makan rasa cam rugi la plak.

Sebab kalo makan rendang, lemang dll pd hari biasa (bukan time raya), dia punye "feel" pun lain.

Walau apa pun, kalau nak kurus or turunkan berat badan, ia perlukan masa, konsistensi dan motivasi. Kalo tak, nak exercise seminggu sekali pun susah. Aduhh...

lucia said...

Replica Louis Vuitton Bags

lucia said...

PH miracle weight loss program in the provisionsLouis Vuitton Damier Ebene Canvas Initiales Belt of fans, the result is indeed a more youthful glow, more and more power, but also a lot of relief to the elderly are growing signs, Louis Vuitton Damier Graphite Canvas Mick GM such as arthritis.

hassam said...

nice article dear........

Anonymous said...

This box can be used to hold small tools [url=http://www.jordango2013.com]nike air jordan wholesale[/url] or other items after setup [url=http://www.jordango2013.com/Wholesale-air-jordan-shoes-24_c14]wholesale Air Jordan Shoes 24[/url] is complete. If you need the additional drive bays for drives, the box is easily removed. I also liked that the drive cage sits [url=http://www.jordango2013.com/Wholesale-air-jordan-rcvr_c25]wholesale Air Jordan RCVR[/url] so that the backs of the drives (the sides with the connectors) face outward toward the side of the case, [url=http://www.jordango2013.com/Wholesale-air-jordan-6-high-heels_c31]wholesale Air Jordan 6 High Heels[/url] rather than toward [url=http://www.jordango2013.com]wholesale jordan[/url] the motherboard

Anonymous said...

[p]The [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale clearance[/url] occasionally found a prototype of a great product . How many shoes is it possible to say that about? You don't have break-in period, and they feel like [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale outlet[/url] you are wearing nice slippers throughout public . These fashionable sheepskin boots will keep you warm [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots outlet uk
[/url] in all circumstances as they come to court lining with a fold down cuff . M?nner Mode Verschlei? Schnee Stiefel
Es war ein paar Jahre vor Leonardo DiCaprio und Nick 隆陇 Landwirtschaft Teil, wurde fotografiert tragen einen Trainingsanzug lila samt, Fu? braun UGG gingen um Kaffee, es sah wie ein Fehler der Mann [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale uk[/url] lebende Exemplare zu kaufen . We may need different shoes when it is different [url=http://www.uggbootssaleoutlett.co.uk]ugg boots sale[/url] air outside,raining,sunny,snowy and so on . The chestnut ugg boots on fashion wood . And this time, girls all pursuit the UGG boots whose height is over knee and just show only a small cut thigh or even to the root of thigh.[/p]

Blog Widget by LinkWithin