Saturday, September 5, 2009

INDONESIA dilanda gempa bumi lepas bakar bendera MALAYSIA???


Gempa bumi 7.3 skala richter yang melanda Jakarta baru-baru ini telah meragut nyawa 63 orang sewaktu entry ni ditulis. Yang tertimbus 60 orang dan lebih 28,000 mangsa memerlukan tempat perlindungan.

Ada suara-suara nakal yang mengatakan Indonesia dilanda gempa bumi yang dahsyat itu, selepas sekumpulan penunjuk perasaan membakar bendera Malaysia dan membaling telur di luar Kedutaan Malaysia di Menteng, Jakarta Pusat baru-baru ini, sewaktu sekumpulan rakyat Malaysia mengadakan majlis menaikkan bendera dan menyanyikan lagu Negaraku pada 30 Ogos.

Dan pada 31 Ogos pula....... lebih banyak tunjuk perasaan dan perbuatan membakar Jalur Gemilang dilakukan!

Apa masalah Indonesia dengan Malaysia ni sebenarnya? Jika di Malaysia, rasanya kita semua lebih kepada sikap 'couldn't be bothered' atau 'tutup sebelah mata' dengan sikap warga Indonesia yang memecah rumah, 'merampuk' harta benda, mendera anak majikan, 'mengotorkan' negara ini.....dan rasanya setiap isu yang menyakitkan hati ini tidak pernah pun kita perbesar-besarkan!

Adakah kita terlalu memberi muka kepada Indonesia untuk memperlakukan kita sedemikian rupa?? Atau semangat nasionalisme kita yang tidak cukup menebal untuk kita bangkit memprotes? Atau media kita tidak memainkan peranan yang sepatutnya?

Di sini, saya senaraikan antara sebab atau isu yang sering dimainkan oleh media Indonesia untuk membangkitkan api kemarahan rakyatnya.....

1. Malaysia gemar mencuri kebudayaan Indonesia (menuduh Malaysia sengaja menggunakan tarian Pendet yag berasal dari Bali untuk mempromosikan pelancongan Malaysia)

2. Rakyat Malaysia menjadi perancang serangan bom berani mati di Indonesia. (kadang-kadang fikir, elok la jugak....sorry saya sedang marah!)

3. Malaysia mendera pekerja Indonesia. (cuma minoriti, dan pendera telahpun/akan mendapat hukuman setimpal)

4. Malaysia mempermain lagu kebangsaan Indonesia (konon lagu Negaraku adalah hakmilik mereka! Memang lagu Negaraku ciptaan mereka tetapi telah diserahkan kepada Malaysia oleh Presiden Soekarno pada awal 1960an....so SHUT UP!)

5. Malaysia menyerang Indonesia melalui internet. (???)

6. Malaysia mencuri Pulau Sipadan dan Ligitan dari Indonesia. (haishhhh...tak puas hati lagi!)

7. Malaysia menceroboh perairan Indonesia. (yang bertongkang-tongkang bot diorang datang ke Malaysia secara haram tu takpe pulak!)

Tindakan provokasi Indonesia ni umpama tiada noktahnya. Bibit kebencian ini telah mula menular kepada golongan remaja dan anak-anak di sekolah juga telah mula ditanam dengan fahaman jumud dan berbahaya ini.

Persoalannya, adakah kita akan terus membiarkan kegemilangan hubungan Malaysia-Indonesia suatu ketika dahulu terus tegang??

30 comments:

Lady of Leisure said...

la depa ni kecoh betul,

yang maid indon dera org tua(ibu bapa majikan).. depa tak hengat ke..

pastu datang sini tanpa izin berapa ramai.. depa tak hengat..

yang kacau laki org depa tak hengat..

ntah pape lah depa ni..

konon benci malaysia tapi dok masuk sini berduyun2..

ntah pape la depa ni..
isk isk isk..

RENDA said...

agree with LadyofLeisure..
rasa x selamat dinegara sendiri especially tempat kaum mereka ramai.
kat Klang tu,dah mcm kat Medan ke Jakarta.

N they are so RUDE!!!!

stare at others like this is their dam**d country.

X dinafikan ada yg baik dan dtg sini betol2 nk cari rezeki,tapi banyak sangat yang menyakitkan mata ja yang lebih.

X MALU!!!!

dah hantar blk pon dtg semula!!!

sanggup bersabung nyawa naik tongkang hokey.

konon anti-Malaysia

Piirahhh!!

MommyCT said...

I think we should stop them from entering Malaysia.

They just don't have better things to do.

And I hope we have a good system to support both working parents..(maklum le kalau maid indon takde..tentu ramai can't afford filipino maid kan)

Mrs LVoe said...

gud entry dear!

honeylanz said...

dorang jeles kut.

Nurhayati said...

selagi dorang ni ada perasaan hasad dengki, hidup mereka takkan aman... skang pun dah nampakkan..

Nor said...

Salam -

lagi horror,TV3 boleh plak buat promo Visit Indon,time slot Berita Perdana..sgt "teruja"...orang Indon kutuk kita macam2...now kita promote their country...????....so patriotik...< Kalau negeri kamu bagus bangat,iya,diperseilakan pulang ke sana>...ini tidak, x dapat masuk car halal,cara haram pun terjah jugak....Now everyone shd agree...memang MALAYSIA negara bertuah...sbb kita suka tolong orang...gempa bumi skit,bencana alam,perang saudara..MERCY MALAYSIA,Pasukan ATM MALAYSIA(just named it a few)...tu blum lagi semua kaum di Malaysia buat kutip derma bagai..tolong semampu mungkin....ALLAH SELAMATKAN MALAYSIA DAN SELURUH RAKYAT MALAYSIA,ameen..........

pinkcouture said...

they all ni skrg dah melampau.sedap jer kutuk2 m'sia tp kalo negara dia susah kita jugak yg tolong.mmg x sedar di untung.jgn bagi muka sgt.mmg x dinafikan ada yg baik n betul2 dtg sini utk cari rezeki tp yg x eloknya kalo dtg sini buat huru hara mcm kat tempat diaorg example mcm chowkit tu lebih kurang mcm mini jakarta jer.

zailamohamad said...

Tulah..kadang2 Zaila pon rase macam orang kita ni baik sangat r..sampaikan pendatang bermaharajalela kat bumi sendiri; merompak, menyamun, membunuh tapi still xder pon rakyat kita yg bakar bendera diorang..tapi yang diorang dok bakar bendera kita apehal???
Rasa nak cakap "PADAN MUKA" juga bila diorang dilanda gempa bumi tu tapi as a Malaysian yang penuh tata tertib & jaga tatasusila (berapa banyak tata daaaaaa...) takderlah sampai hati kan..malam tadi Zaila tgk kat berita bagitau negara kita siap hantar doktor2 pelatih lagi g sana tolong diorang semua..isy..diorang xmalu ke???

Cath J said...

Mcm tu ke sekarang????????? Ishhhhhhh... ape hal lah diaorang ni....

amboi... bap Pulau sipadan tu... betui melampau lah pulak....

Mcm ni tak mau visit indon lah!!! (mode merajuk)

syahadah said...

aku yg duduk mlysia ni tak tahu pandet tu apa?sbnrnya kita ni byk kerja tak mcm derang..sikit2 nak bakar bendera skit nak bakar bendera..!!okeyyyy!!
malaysia ni mmg jiran yg baik smpi naik muka naik kepala kena pijak..tok gitu!1klu baca la blog derang lagik mympah..kutuk kita ni mcm kita ni jahat benor ngan derang ni..buhsan tul!!selute u la real womann!!

BelalangDewa said...

orang indonesia ni memang kurang ajar terhadap malaysia, walaupun sedang cari rezeki di malaysia... tapi org malaysia pun tak malu jugak. sikit-sikit pi melawat indonesia... hantar duit kat diorang tu... bangang...

Real Woman said...

lol: tu lah hairan bin pelik..dok kutuk malaysia tapi tempat yg depa kutuk ni la tempat berjuta rakyat depa cari rezeki dan hantar berjuta juta juta rupiah balik kat kampung halaman!

Real Woman said...

renda: betul la..kadang boleh siap siul-siul kat orang kan?? baling selipar baru tahu!! tak sedar di untung~!

Real Woman said...

mommy ct: nak stop them totally pun susah jugak..some of them are nice people (like my maid!), cuma some of them yg penyamun termasuk jugak rakyat diorang yg dok sibuk buat protes jalanan kat negara diorang tu!

Real Woman said...

mrs lvoe: thanks dear!

Real Woman said...

honeylanz: memang jeles sebab diorang selalu anggap diorang sebagai abang dan kita adik...tapi di bawah kepimpinan tun mahathir, negara kita jadi maju mengalahkan diorang..tu yg rasa tergugat dan jeles tu!!

Real Woman said...

yati: tu lah...tuhan maha adil dan maha mengetahui!

Real Woman said...

nor: betul tu...rakyat msia ni walaupun diperlakukan sebegitu masih sibuk nak kutip derma la, hantar bantuan lah...and promo visit Indon kat Buletin Utama tu patut dihentikan la sebagai tanda protes!!!

Real Woman said...

pink: tu belum lagi pergi area kg pandan! perghh...kita sampai naik takut nak lalu area tu! semua muka diorang je..siap ada kereta2 sorong jual bakso la bagai!

Real Woman said...

zaila: kesimpulannya memang rakyat Malaysia ni baik hati, pemurah dan rakyat Indonesia ni tak tahu bersyukur, sombong dan memang tak tahu malu!

Real Woman said...

cath: u make sure ahh...jgn pergi..boleh percaya ka ni?? eheheh

Real Woman said...

syahadah: tu belum kita bakar bendera diorang lagi kan? kalau kita buat macam tu..tak tahulah mcmana reaksi diorang kan!;p

Real Woman said...

BDewa: memang kurang ajar sangat2!!! Tapi jgn la pakai perkataan bangang tu sebab RW pun pegi gak Jakarta sebab kain lace kat sana jual murah! eheheh...tapi bab yg bakar bendera tu memang BIADAB!

aina said...

ishk bile orang dah kuang ajar macam tu mula la den nak emotional...orang indonesia ni mmg terkenal suka memberontak. Sikit2 demonstrasi...tak puas hati demonstrasi memberontak patutla negara tak maju2 walaupon rakyat berjuta2 ramai...

Farah_W said...

hi..this is my first time here, lepas baca ur entry rasa tak sbr2 nak bagi koment...sakit ati i baca,indonesian ni mmg kacang lupakan kulit...diorg tak sdr ke rakyat diorg yg menumpang kat negara kite ni macam2 buat hal??? ish...mmg geraam betul...seeloknye kerajaan kita hantar semua makhluk ni balik ke tempat asal diorg....korang makan la batu dok kat negara sendiri....

Abrahyn said...

tak sedar diri...bila nak carik makan datang sini! aku cukup emo bile bab2 indon jadi tak sedar diri nih!

razifembi said...

Mujur sebab ada ladang2 kita di indon dan kebergantungan sumber tenaga buruh yang murah dari Indon ...

Orang Indonesia, takdak kerja . . . jadi mcm nilah.

Tadi berita depa mintak bibik gaji rm 800 sebulan minimum...

aku rasa tukang sapu sampah kat negara kita pun gaji kurang drp tu lagi.

Kalau nak gaji RM 800 boleh. Potong siap2 duit makan tiap2 bulan RM300 dan duit RM 150, sebab tumpang tidor umah majikan.

Mimy Hamid said...

ni konfranstasi indonesia- malaysia kembali semula ke?? ala indonesia ni banyak bunyi la..tau la negara besar..kalau tak pendatang dia dtg sini mana nak cari rezeki weh..pandang celik mata skit...

jane_doe3328 said...

alah, indon tuh sesikit benda jer dok bakar bendera, sikit benda jer demostrasi

Blog Widget by LinkWithin