Friday, September 11, 2009

Kes CERAI lagi....


Baru minggu lepas tak silap baca kisah KrisDayanti dicerai talak 3 oleh suaminya Anang. Semalam pulak, kisah penyanyi Siti Nordiana dicerai talak 2 oleh suaminya, pelakon Faizal Yusof. Sebelum ni, Akhil Hayy dan isteri Maizawati. Sebelum sebelum tu....Sarimah Ibrahim dan suaminya Amir. Sebelum sebelum sebelum tu....Hmm......


Kalau dulu, orang kahwin Mat salleh mesti kita kata tak kekal lama. Tak semestinya. Kahwin sesama Melayu pun ramai yang bercerai. Dan bukan hanya selebriti yang kahwin-cerai, orang biasa pun ramai.... cuma tidak mendapat exposure.


Persoalannya, mengapa rumahtangga pasangan sekarang RAPUH? Kalau kita tengok pasangan dulu-dulu, walaupun tidak se-romantis mana, namun rumahtangga yang mereka bina kekal sampai ke anak cucu! Tak macam pasangan sekarang yang sangatlah loving doving, berpeluk mesra sakan, tergeliat sana tergeliat sini masa bercinta......tapi kahwin baru setahun setengah, dengar-dengar dah bercerai! Bercerai pulak tak main talak 1...terus talak 2 ke 3! Yang jadi mangsa, anak-anak! *kepada yang ada anak lah!*


My mother selalu cakap...'orang sekarang malas masak, suami tak merasa air tangan isteri......mana nak kekal!'.....BETUL KE?? *doooshh kedebabow.....kena batang hidung sendiri malas masak!*

Atau ada sebab lain??

* Mungkin sekarang ni, para isteri lebih educated dan ada kerja yang secure, jadi kebergantungan terhadap suami tu kurang.... sekaligus kita rasa tempat suami se'level' dengan kita dan hilang rasa hormat?

* Atau masalah rupa paras? Mungkin tidak kot.... sebab rata-rata yang kena cerai ni..lawa-lawa, hensem-hensem dan masih dalam kategori muda belia belaka!

* Tiada persefahaman?? Tapi kadang tu boleh berkawan a.k.a. 'couple' sampai 5-6 tahun, kahwin tak sampai setahun dah bercerai! Takkan masa berkawan 5 tahun tu tak cukup untuk menyelami hati budi?

* Masalah kewangan?? Sesudah kahwin mungkin baru tahu duit banyak nak kena pakai urus rumahtangga. Ye lah...dulu nak tanggung diri sendiri, sekarang dah berdua. Mana dengan nak bayar hutang Mak Andam, Katerer, Khemah lagi, Baju pengantin Bernard Chandran lagi.... Bila dah ada anak...lagilah terasa akan kepentingan pengurusan bajet!

* MATERIALISTIK???? Hmm....tengok kanan tengok kiri, member semua pakai Gucci, Prada, LV....apahal sendiri pakai beg Vincci je? Member ada cincin 2-karat, aku cincin belah rotan je! Nak suruh suami beli, dia tak mampu. Tiba-tiba ada pulak lah buaya yang hulur tengkok bagi hadiah benda-benda idaman hati! Time ni lah tanda-tanda awal pergolakan rumahtangga akan tercetus!

* Orang ke-tiga?? Sibuk je orang ketiga ni kan! Yang bujang-bujang melambak lagi...orang punya jugak yang dia nak sibuk kacau! Tapi i always believe that IT TAKES TWO TO TANGO! Takkan terjadi apa-apa hal kalau pihak satu lagi tak layan.

Jadi, eloklah kita ingatkan diri sendiri (myself too) agar sentiasa berusaha untuk meng'improve'kan diri setiap hari, agar menjadi yang lebih baik demi kesejahteraan keluarga kita! Till then, Adios...

32 comments:

Shopaholic Mama said...

oouuccchhh! I pun tak masak!

But (pikir positive) I think its for my hubby's own good too! hahahaha

jellyna said...

faizal yusof tu kan memang gatal, dia bole ngorat member kepada member i even time tu dia baru je kawen ngan siti nordiana.
so? maknanya?

tapi. yang bab malas masak kedebabow pon kena gak kat muka nih, dushhhh! tapi takde la tak masak langsung, kadang-kadang tu masak gak la jugak, hihii

Real Woman said...

shoppa mama: yea look at the bright side! Hehehe

Real Woman said...

jellyna: hehe ye la bukan tak leh masak cuma memendamkan bakat je! Eh boleh tahan jugak si faizal tu ye! Tak sangka sungguh. Chet!

jane_doe3328 said...

eh i baca semalam faizal ngan nana tu dah cerai talak 3

my point rasanya sebab skrg nie kita lebih independent, ada secure job, tak mengharapkan laki sangat. cam org dedulu, bukan takde laki buat hal, tapi dowang pendam jer sebab pikir kalau kene cerai susah takde duit nak tanggung anak plus masyarakat at that time kan cam pandang sinis kat status janda

p/s: eh last month me ada baca lam metro ker kosmo yang Datuk Farid pon dah filekan penceraian tapiii tak dihebohkan and the column yang report tuh kecit yang amat and not even in the gossip page pong!

Mimy Hamid said...

sian plak dgr cerai berai..sian kat anak-anak..i tak kawen lagi ni makin takut plak..tapi nak kawen gak hehe.mana yang baik kita ikut..tak baik buang tong sampah yer

Lady of Leisure said...

terbaca pasal nana ngan faizal mni.. baru setahun jagung kawin.. termasuk le si sarimah tu...

org dolu2 rasanya depa jarang ada yg bercerai kan.. walaupun depa tak romantic2 depan org, tapi depa ada 'kasih sayang'.. perasaan memerlukan satu sama lain..

org skrg konon 'zaman dah berubah, dunia dah maju'.. sbb tu cerai berai ni depa amik mudah.. kononnya.. i can survive, kononnya i can stand on my own.. isk isk isk.. nauzubillah..

semoga rumahtangga kita semua aman damai dan kekal bahagia..

Cath J said...

Takottttttttttttt..............

Along said...

Sekarang ni org cepat buhsan..ada aral melintang sket, dah minta cerai, dah jatuhkan talak...takmo cakap banyak2, mana la tau...kot2 terkena kat muka sendiri..tapi insya'allah..kita sesama doakan la rumahtangga kita berkekalan selamanya.
ps: Selalu cakap ngan hubby time gaduh..macamana marah sekali pun, mesti berbaik balik...dah set mind hubby la suami dunia akhirat. :D

Real Woman said...

jane: aiyo talak 3 ke? U got a point there. Pasal dato farid tu kalau betul pun am not surprise! Dah bnyk dgr pasal perangai dia. :p

Real Woman said...

mimy: jgn takut mimy! Kalau tak kawin kang nyesal lak. Eheheheh

Real Woman said...

lol: yeah i thnk its the attitude! Moga rumahtangga kita diberkatiNYA! Amin.

Real Woman said...

cath: kadang2 takot jugak!

Real Woman said...

along: yea betul tu! Kalau set dalam kepala 'sorang pegi 10 yg datang tau'.... tu yg jadi cerai tu agaknya.

iEfa said...

huhuhu mungkin betul laa..skrg ni all woman educated..berkejaya ..smue bleh wat sendiri..so hormat kt suami tuh kurang kot..but..huhuhu dunno laa...mungkin ni kawen sesame artis ni susah kot..but akhil kawen bkn ngan artis...huhuuh dunno laa...moge2 terjage ler rumahtangga kite...huhhu

syahadah said...

i terasa yg bab masak tu..yg lain ok lagik!!hahahaha
org ketiga..skrg pompuan sigle ni tk kisah tackle laki org ke apa ke?bole plak sound bini org tak pndi jaga laki la apa la...
skrg alim ke apa ke?pak aji dah nmpk prempuan gedik songkokpun tanggal..(penangan org ketiga ni)

Lovely Mommy... said...

eheheh... eh relly ker bercerai? lar patut la mcm kecoh2 tapi i tak pot sgt pasal artist. sbb tu la suka baca ur blog, sume pun ader... ahahahaha

i masak tu my husband tapi mcm tu jerk eheheheh takder beza pun lagi dia ajak i makan luar ader la ahahha... apakah tak sedap masakan ku? ahaks! or myb he just wants me to rest...

pasal romantik2 tu ha i rasa betulla... my husband tu tak la romantik2 or lovey dovey type but i think u have a point there la atleast untill now we tahan each other... we known each other 10 years b4 kawen and now dah masuk 4 tahun kawen and many years more to go!

kalau i tgk dia asik kepit HP tu... i senang jerk ha dady kalau ader gf tu meh ni borang mumy tolong sign cepat sikit!!! ahahahaha

MommyCT said...

huhu....panjang citer ni....
apa-apa pun tima kasih...ini pun peringatan utk saya jugak.

Tapi tapi tapi...suka baca gossip cerai2 ni...ops

Real Woman said...

iefa: agaknya isteri yg gaji lg besar dr husbnd mesti lg tinggi egonya. Atau husbnd yg rasa inferior!

Ani_Za said...

seronok baca n3 akk... mmg betul pun fakta2 tu... tp yg kesian ank2 kn... btw tq atas peringatan utk kte semua termsk sya sendiri... :)

Real Woman said...

syahadah: perempuan gedik satu hal, yg si suami pi sama gedik melayan apa hal. Tepuk sebelah tangan tak berbunyi.

Real Woman said...

sue: u takde hal bab memasak ni. Super pandai! I thnk yr hubby nk u rest tu coz asyik duduk dapur masak je! Hehehe but baiknya u siap nk sign borang! Kalau iii..... Eheheheh

Real Woman said...

mommyct: i pun suka jugak menyibuk ambik tahu pasal selebriti malaysia ni! Mcm2 ada!!

Real Woman said...

ani za: hi! Thanks sudi bc. Peringatan dan iktibar buat kita semua.

elya said...

talak 3 ke??bia betoll..hu3

Real Woman said...

elya: tu lah kesian kat dia.

:: || Mrs. Izwan || :: said...

seriau kan. mintak selisih la bebenda camni.

tp rasanya yg dok bercerai berai ni, terlebih kepit masa sebelum kawen kot. pas kawen dah kureng rasa nikmat berkepit tu, dah bosan asik berkepit je sebelum kawen.

orang ke-3 tu memang lahanat sangat lah kan. *excuse my language* like u said, macam tak de orang bujang dah. yang kelako nya, zaman dulu, lelaki tipu cakap single, sedangkan anak dah berderet². Tapi zaman sekarang ni, lelaki jujur cakap dah kawen pun, betina sun ni, syok jugak tak heran. asal ada duit. kawen ke apa ke fedulik!! *errkk emo lak i.. hehehe*

Real Woman said...

mrs izwan: wah marah nampak! sabar beb bulan posa ni! eheheh..

snowiffy said...

sgtttt setuju dgn smua apa yg u ckp babe! i pun malassssssssgt masak but rajin kenyangkn perut suami, jgn sampai dia berkoroncong xde apa2 nk mkn. walaupun x pandai masak but kalau pandai jaga perut dgn menyumbat nye tanpa perlu ditanya juga adalah penting ya kawan2..insyallah moga berkekalan. amin

甜蜜蜜 said...

sunglass hut
spyder
coats & jackets
leather jacket
ski jacket
the north face
moncler
goose jacket
Peak Performance
belstaff jacket
Moncler
Moncler jackets
Moncler coats
goose jacket
Peak Performance
belstaff jacket
Moncler
Moncler jackets
moncler outlet
Coats & Jackets
Spyder Jackets
Spyder Jackets
MBT shoes
MBT footwear

甜蜜蜜 said...

coach outlet
coach handbag
coach bag
Puma Shoes
puma outlet
Puma Sneaker
christian dior
dior shoes
dior handbags
dior sunglasses
herve leger
herve leger bandage dress
herve leger outlet
Dior sunglasses
Ray Ban sunglasses
Gucci sunglasses
ski jacket
Spyder Jacket
spyder
pink ghd
discount ed hardy
ed hardy wholesale
wholesale ed hardy
cost performance of car
cars news
car information

hassam said...

mimy: jgn takut mimy! Kalau tak kawin kang nyesal lak. Eheheheh

Blog Widget by LinkWithin