Sunday, June 7, 2009

Sense of FASHION??

Nora Danish

Beberapa hari lepas, selepas tertengok iklan air Bio-Aura, tergerak nak tulis entry ni. I've seen the ads a few times but not until Mr B said 'la..pakai tudung tapi baju ketat. Apa maknanya tu!' (well he's referring to the lady yang berlakon iklan tu!).

It's not the issue of pakai tudung atau tidak. Tapi sejak kebelakangan ni, pakaian wanita islam Malaysia dah semakin seksi. Tapi kalau tanya diorang, dengan defensive nya mereka akan kata kalau nak ikut seksi, pakai baju kurung pun boleh seksi. And to them, setakat nampak lurah dendam sedikit sebanyak tu tak seksi pun!

Dalam akhbar pun sering kita baca dalam ruangan ruangan forum, komen masyarakat tentang pakaian artis-artis kita. Kalau ada acara Red Carpet..fuhh..mengalahkan Academy Awards je pakaian diorang. Why we may ask?? Adakah mereka ni rasa terkebelakang kalau pakai dress yang tak nampak bahu dan dada? Or adakah kerana baju sponsor, maka mereka terpaksa menyarung juga mahu tak mahu??


Ayu Raudhah

Atau adakah cara begini salah satu langkah untuk mempromosi diri mereka agar laku untuk berlakon atau dapat tawaran menyanyi?

Minggu lepas tertonton Konsert Jom Heboh di TV3. Ada seorang penyanyi wanita baru, pakai skirt yang agak pendek (atas lutut), menyanyi lagu yang agak rancak (terlompat-lompat) dan cameraman pula ambil shot dari bawah pentas. So, anda boleh la buat gambarannya ya. Tapi yang kelakar tu, bila nak buat finale song, semua artis menyanyi ramai-ramai dan si penyanyi seksi ni tiba-tiba pulak pakai tights hitam di bawah skirt pendek dia! Hahahaha...baru perasan seksi(a) ke atau baru kena tegur! Saya rasa stesen TV pun kena la main peranan sebelum lepas artis-artis naik pentas, check la dulu pakaian diorang. Janganlah sebab nak dapat rating tinggi, semua yang tak patut di patutkan!

Azizah Mahzan

Dan sebagai ingatan kepada semua (terutama yang menulis ni), eloklah tutup apa yang patut ditutup. Dah lah tak bertudung, tertonjol-tonjol pula yang tak sepatutnya. Dan kepada yang bertudung litup tu, eloklah longgarkan dan labuhkan pakaian anda agar tidak menampakkan susuk tubuh tu. Walaupun anda rasa potongan badan anda tu yang terseksi di Malaysia, simpan sajalah untuk tatapan suami anda atau diri anda sendiri. Rasanya lebih manis bila kita lihat wanita melayu berbaju longgar, labuh dan menutup aurat kan! Till then, Adios...

1 comment:

SOHO Mama said...

Dulu2 I pun freehair jugak & I've had my share of the carefree easy days as a student in the U.S. Somehow I am just not a sexy-dresser..pakai shorts etc masa tgh roller blading kat U.S dulu tuh biasalah but nampak lurah2 dendam ni ermmmm...not my thaangg :P

Blog Widget by LinkWithin