Wednesday, June 17, 2009

Coklat,Chocolate,Chocolat,Cioccolato



Ada ke orang yang tak suka coklat? Allergic to chocolate ke? Mungkin ada kot, tapi teramat jarang mendengarnya kan. In fact this is the #1 food craved by women! In US alone, 8.9 billion dollar is spent on chocolates a year! Ok kita tak payah nak cerita pasal sejarah coklat..let's talk about the benefits of eating them-guilt free guaranteed! Hehehe...



Coklat ni mengandungi potasium, kalsium, magnesium and vitamin A1, B1, B2, D dan E. Wow banyak betul khasiat dia kan. So kalau nak mengelak penyakit Osteoperosis atau tulang reput bolehlah banyak makan coklat kan? Coklat juga mengandungi Tryptophan which acts as an anti-depressant and natural stress reducer! No wonder la bila tengah stress ramai yang mencari coklat. It also contains Phenols which helps reduce the risk of coronary heart disease. Wow! And Catechins which are antioxidants that may help protect the body against cancer!




Banyak lagi benefits coklat ni sebenarnya...kalau nak tahu dengan lebih terperinci boleh pergi ke http://www.chocolate.org/ . Sekarang jom kita tengok antara famous chocs in Malaysia! :) Number 1 definitely goes to Cadbury!! Tapi mesti kita semua tahu yang rasa coklat Cadbury buatan Malaysia dan UK or Australia for example tak sama. Coklat Cadbury Malaysia lebih keras dan lebih rasa koko. Dia punya keras sampai letak kat panas pun tak cair (exaggerate sikit!). Cadbury UK and Australia/New Zealand lebih rasa susu yang sedap. Dan dia cepat cair kalau kita letak dalam room temperature kita.





Chocolates from US pulak rasa dia manis gula. Try Hershey's or M&M's or Snickers and Mars and Bounty...semua manis gila! Tak macam European chocs yang rasa lemak susu and sweetness yang just nice. Ramai yang kata Belgian Chocs is the best tapi sebenarnya terpulang kepada citarasa masing-masing.


Everyone loves KIT KAT!


And kepada sesiapa yang suka chocs mesti pernah cuba Patchi. Harga dia timbang ikut gram dan berbeza untuk setiap jenis. Outlet ada di Parkson KLCC.



And last but not least, Godiva pun baru buka outletnya di KLCC. Boleh pergi cuba kalau mahu. I sendiri belum pernah pergi dan cuba. Tapi dengar cerita harga SEBIJI coklat dalam RM4! Hmm..I think, i'll just stick to Cadbury je lah! Hehehe. Till Then, Adios...


5 comments:

SOHO Mama said...

I'm quite a chocoholic. Baru beberapa minggu kebelakangan ni je I tak makan chocs sgt. Kalau tak, HARI-HARI mesti makan :P

I like to include Malaysian-made chocolates in my gift baskets. Dulu2 I tahu Extreme Chocolates je (they have handmade chocs with filling too..Bumi co. with kilang near my area). Now I like Yola chocs too. Tak la mahal mcm Patchi atau Godiva (ridiculously expensive) tapi mahal dari Cadbury etc lah :)

Real Woman said...

Soho Mama i pun chocoholic jugak especially Ferrero Rocher and a Swiss choc called Minor tapi susah nak cari. Talk abt Msian chocs, hv u tried Fidani? Quite nice. And baru-baru ni i ada try Dazzle...simpan dlm fridge bila nak makan keras mcm batu. Letak kat luar sejam pun tak lembut! hehe.

Lovely Mommy... said...

aito, u all really know ur chocolates! as for me everytime i crave for choclates ill bake some yummy goowie choc cake using important bittersweet dark choclates and top with my bittersweet chocoalte ganache topping! strictly for makan2 at home ahaks!

Real Woman said...

Hehehe nama pun chocoholics so semua jenis chocs wajib try! and maybe one fine day i kena try your homemade chocs pulak!

SOHO Mama said...

Oh Dazzle tu nye kilang tak jauh sgt dari rumah I. My friend sorts of distributes em too. She doesnt put them in the fridge either :)

Fidani tu sekali sekala la beli. Mahal! I ni jenis yg masuk dapur kalau nak masak utk family makan hari2 je..baking, cooking storm for event..err..no no :P

Blog Widget by LinkWithin